Kapittel 28

Lateroma

Når farten senkes igjen og snurringen rundt til slutt stopper, så ser Jade og venene hennes at de er tilbake på tog-perrongen ved toget som går til Lateroma og øya Amor.

 

”Puh, det var nære på.” Jean sukker lettet, men så ser hun at også Noor er der. «Hvordan skal du nå komme tilbake til Atlantis, Noor?”

 

Noor kikker seg forundret rundt. Hun har aldri vært noe annet steder enn Atlantis.

 

”Jeg får bli med dere en stund til. Noor synes det hele er litt spennende. ”Kanskje jeg kan være til hjelp for dere med å finne prinsen. Jeg finner nok veien hjem igjen en dag.”

 

”Det er jo snilt av deg.” Jade gir Noor en klem.

 

”Vi har glemte å lese gåten vi fikk av Annabelle som gjelder Atlantis.” Jean tenker seg om. ”Stikkordet var Afrodite, men hva var gåten?

 

”Vi klarte det jo uansett, men vi kan lese den nå for sikkerhets skyld.” Jade tar gåten ut av skrinet og leser høyt.

 

”Her trengs det en med nese og gjeller.

 

”Nok en merkelig gåte!” Jo-Jo rister på hodet.

 

”Kanskje det menes at vi senere kan komme til å trenge en som kan puste både på land og i vann.” Jean kikker først på Jo-Jo og deretter på Noor. ”Og er det jo ekstra viktig at vi har med henne her.»

 

De føler at tiden er inne til å fortelle Noor hele historien. De forteller henne om isprinsessen, De Vises Land, Annabelle og brevene. De forteller også at de nå kun har tre dager på seg til å finne en prins. Hva som vil skje hvis de ikke finner en ekte prins, tør de ikke tenke på.

 

På stasjonsveggen står det fortsatt Lateroma stasjon og i taket på perrongen henger det samme skilt som de så sist gang de var der. Det viser at toget går til byen Amour.

 

”Det er nok der du skal finne prinsen din! Jo-Jo smiler ertende til Jade.”

 

”Slutt å erte meg!” Jade prøver å gjøre seg morsk, men begynner i stedet å le. ”Dessuten kan jo alle se at du liker Noor.”

 

Jo-Jo rødmer. Det sammen gjør Noor.

 

”Nok om det!” Jo-Jo bytter fort tema. ”La oss komme oss videre.”

 

Nok en gang tar de turen rundt toget til den bakerste vognen for å finne den eneste døren på toget. Når de kommer frem ser de at det henger et rim på veggen.  Det var ikke der sist gang de var på stasjonen. Jade leser det.

 

Ferden til Amour – kjærlighetens land

Går gjennom vann, land og sand

Toget vil føre dere nesten helt frem

Når dere kaster fem ganger fem

Totalen må også bli mer enn tre hundre

For at dere Amour kan beundre

Fire gåter på fire dører

Er det som skal til for at toget kjører

 

Nok en gang løfter Jade og vennene hennes ned de store terningene. Denne gangen lykkes de å få både Yatzy i femmere og over 300 poeng. Da åpner også døren til toget seg. Jo-Jo går først, etterfulgt av jentene. Snart oppdager de at det er en ny dør inn til neste vogn.

 

Noor prøver å åpne døren, men den lar seg ikke rikke. I stedet leser hun opp hva som står skrevet på døren.

 

·      A veier 70,

·      B veier like mye som 90 % av C pluss A

·      C veier like mye som A + B til sammen

 

Når dere har fylt skålen med vekter som tilsvarer vekten av (A+B+C) delt på hundre, vil døren åpne seg. Dere har kun ti minutter på å finne den riktige vekten, fra dere setter den første vekten på skålen.

 

”Dette høres vanskelig ut!” Noor sukker etter at hun har lest oppgaven.

 

”Heldigvis så har vi Jean her. Annabelle gav oss en gave hver og Jeans gave var å løse gåter.” Jade fyller ut mer av historien for Noor, mens Jo-Jo løfter vektene ned fra hyllen over døren. Han setter dem ved siden av Jean, som har tatt frem notisblokken sin og allerede er i gang med utregningen.

 

”Hvis

 

A=70

 

B=(C*90/100)+A

 

C=A+B

 

Så betyr det at

 

C=A+((C*90/100)+A)=

 

C=70+((90C/100)+70)=

 

C=140+(90C/100)=

 

100C=14000+90C

 

10C=14000

 

C=1400

 

B=(1400*90/100)+70

 

B=(1260+70)=1330

 

A=70

 

B=1330

 

C=1400

 

Summen av A, B og C er 2800 delt på hundre er: 28kg.” Jean setter to streker under svaret.

 

”Den klarte du fort.” Jo-Jo tar to ti-kilos-lodd og setter på skåla. Deretter tar han et fem-kilos-lodd og tre på ett kilo. I det samme han setter på det siste loddet hører de et klikk og døren går opp. Alle går inn i den neste vogn og bort til døren til den neste. Den er selvfølgelig også stengt. Denne gangen er det Jo-Jo som leser hva det står på døren.

 

«Hva er det eneste som blir større til mer man deler det?»

 

”Hva kan det være?» Noor tenker seg om. ”Man skulle jo tro at ting ble mindre når en deler det.”

 

Jade rister på hodet. ”Ikke se på meg, jeg vet ikke. Men det må være et ord som kun bruker hver bokstav i alfabetet kun en gang. Det er nemlig kun en av hver bokstav tilgjengelig her.”

 

Hele alfabetet henger på veggen ved siden av døren.

 

”Dessuten må det være på ti bokstaver!” Noor har tellet hullene der bokstavklossene skal settes. Det er ti hull.”

 

”Kjærlighet!” Jean kommer plutselig på noe. ” Kjærlighet er det eneste som blir større, til flere man deler den med.”

 

”Selvfølgelig!» De andre nikker.

 

Jean tar bokstavene og staver kjærlighet med klossene. Døren spretter opp og de går inn i den tredje vognen og bort til døren til vogn nummer to.

 

”To gåter igjen!”

 

Denne gangen er det Jade som leser gåten.

 

«Dere har fire tall: 1 2 3 4. Hvert tall kan kun forekomme en gang, men kan stå hvor som helst. Hvor mange kombinasjoner finnes det? Tverrsummen av svaret skal ganges med en og en halv. Svaret vi her får, er opphøyet i annen av det tallet vi er på jakt etter. Hjulet på døren dreies det antall ganger mot høyre som svaret viser. Jade snur seg mot Jean. ”Håper dette ikke var gresk for deg også.”

 

Jean begynner å resymere. ”Antall mulige kombinasjoner, får vi ved å gange de aktuelle tallene med hverandre. 1*2*3*4: 1*2=2*3=6*4=24. Tverrsummen av 24 = 2+4=6. Ganger vi 6 med en og en halv får vi: 6*1,5=9. Hvis 9 er opphøyet i annen av svaret, så er svaret roten av 9 som er 3. ”

 

”Du er virkelig et geni!” Noor klapper i hendene, mens Jo-Jo vrir hjulet tre ganger mot høyre og døren åpner seg. De går gjennom den andre vognen. Nå er det bare en dør igjen til de kommer inn i lokomotivet. Alle går bort til døren og Jean leser gåten høyt.

 

Dør nummer tre beskriver målet, som igjen er svaret på oppgave fem.

 

”Hva var oppgave tre igjen?” Noor tenker seg om.

 

”Omtrent det du føler på når du er på Jo-Jo,” erter Jean. ”Kjærlighet.”

 

Noor rødmer og snur seg vekk. Jo-Jo blir også flau.

 

”Men hva er målet?” Jade ser på Jean.

 

”Målet vårt er å finne en prins til deg og unngå at du blir til is, men jeg tror ikke det er det målet de spør etter her. Målet for denne togturen er byen Amour, som er fransk og betyr kjærlighet.”

 

”Da har du allerede løst gåten! Amour er svaret.”

 

Jade tar ned alfabetklossene og staver AMOUR på døren og vips så spretter den opp. De tar steget gjennom den siste døren og står så i lokomotivet.

 

”Hvordan kjører man et tog?” Jo-Jo kikker seg rundt etter noe som kan sette toget i bevegelse. I det samme smekker døren igjen bak dem og toget begynner å kjøre av seg selv.